72 uur zonder eten

Gepubliceerd op 8 februari 2021 om 10:28

Haha yup, je leest het goed. 72 uur niet eten. He-le-maal niets. Ik drink dan alleen koffie, water en thee. Ook geen sapjes of iets dergelijks. Als je een jaar geleden had gevraagd of ik dit had willen doen, dan had ik je hoogstwaarschijnlijk op de brandstapel gegooid. Echter, kan ik nu niet anders zeggen, dan dat 72 uur vasten één van de beste beslissingen is, die ik zo nu en dan maak. Ik deed de afgelopen twee jaar voornamelijk aan periodiek vasten. Om te beginnen met 12 uur wel eten en 12 uur niet eten', gewoon om de wateren een beetje te testen. Later in tijdsschema's van 8/16, 6/18 en zo nu en dan 4/20. De laatste periode is dit meer 4/20, omdat hier binnen vrij korte periode relatief veel voordelen te behalen zijn. Echter had ik afgelopen zaterdag besloten dat het tijd was voor de harde reset. Mijn lichaam kon ook wel de rust gebruiken, dus het werd tijd om 72 uur te gaan vasten. Ik heb overigens aan het begin van het jaar 56 uur gevast en halverwege de maand 36 uur. Maar ik merkte dat mijn lichaam behoefte had aan meer. Kan geregeld worden.

Zaterdag 30-01 20:30

Dit is het moment waarop mijn vastenperiode van start gaat. In principe niet heel bijzonder, ik heb deze dag nog avondeten gehad, dus het was gewoon een kwestie van naar bed gaan en de volgende dag weer wakker worden.

Zondag 31-01, de eerste echte dag

Zondag heb ik de hele dag gewerkt. Een goede afleiding, ik kan niet anders zeggen. Ik werk al enige periode thuis, vanuit mijn slaapkamer, dus ik kom ook niet per se in de verleiding om te gaan eten. 's Ochtends vroeg een thermoskan thee meegenomen naar boven en deze later op de dag vervangen door een kopje koffie. Ik merk altijd wel, dat ik verlang naar eten op het moment dat mijn lichaam overschakelt van de brandstofbron glucose naar vetzuren. De monstertjes in mijn buik laten dan van zich horen ;) Na het werken, ging ik opzoek naar een nieuwe vorm van bezigheidstherapie, dus ik heb besloten mijn kamer op te ruimen. Ik moet zeggen dat ik 's avonds extreem helder begon te worden, wat de taak ook een stuk makkelijker maakte. Vervolgens heb ik nog een stukje geschreven en ruim een uur gemediteerd. Ik was de dag doorgekomen zonder grote obstakels.

Maandag 01-02

Uit mijn vorige ervaring van vier dagen vasten, merkte ik dat ik het op dag twee toch minder grappig begon te vinden. Echter was dit deze keer helemaal niet het geval. Ik werd ongelofelijk energiek wakker, rende een rondje door het huis en eindigde onder de ijskoude douche. Toen was ik helemaal wakker. Vervolgens had ik weer het geluk dat ik de hele dag mocht werken, dus de eerste negen uur aan afleiding was geregeld ;) Later op de dag was ik even beneden en een van de eerste reacties die ik kreeg was, 'heb je jezelf weer teruggevonden? Je praat weer!'. Haha oops, ik was mijzelf inderdaad even kwijt, dat was tevens één van de reden, waarom ik wilde gaan vasten voor een langere tijd. Missie deels geslaagd dus. Dag twee ging eigenlijk verassend goed. Ik heb echt een hele productieve dag gehad, zowel voor mijn werk, als de blog, mijn opleiding, lezen, mediteren, you name it. 

Dinsdag 02-02

De laatste dag alweer. Time flies when you're having fun ;) Ik moet eerlijk toegeven dat ik er vanochtend wel even moeite mee had. Ik voelde mij leeg van binnen. Ik was ook van mening dat ik niet al te gek moest doen vandaag, omdat het anders niet heel optimaal af zou lopen. Maar wellicht zat dat tussen mijn oren, want zodra ik begon met de dag, was er niets aan de hand. Op het moment van schrijven ben ik 70 uur onderweg. Vanavond om 20:30 mag ik mijn vast in principe opheffen, echter voel ik mij nog zo goed dat ik hem waarschijnlijk nog tot morgenochtend door trek. Ik heb echt mentaal een hele heldere dag gehad. Van alles geleerd over boekhouding, wat geschreven en mijn huiswerk (intakegesprek en twee nulmetingen) voor mijn opleiding ETT gedaan. Ik merk ook dat mijn heldere vermogens een stuk scherper zijn en dat ik beter kan communiceren. Daarnaast ben ik een stuk bewuster aanwezig in mijn lichaam en is de rust in mijn hoofd gigantisch. Wat. een. topdag. 

De eindstand

Ik moet eerlijk toegeven, dat ik mij beter voel dan dat ik mij ooit gevoeld heb tijdens het vasten. Mijn mentale helderheid is ten top en de energie giert door mijn lichaam. Ook mijn heldere vermogens zijn een stuk beter en lang mediteren is easy peasy. Ik ben nu ook daar waar ik niet meer 'oh dat wil ik eten'-gevoel krijg, wanneer ik eten zie. Ik ben mij nu weer bewust, dat we soms alleen maar eten om het eten. En niet zo zeer omdat we het echt nodig hebben. Maar ik merk nu ook, hoeveel energie het kost voor mijn lichaam om alle voedsel te verwerken. En hoeveel meer voordelen het heeft, voor mijn algemene staat van zijn en mijn productiviteit, om mijn lichaam de rust te geven, die het nodig heeft. Ook ziet mijn huid er een stuk beter uit. Momenteel heb ik nog maar 1 uur te gaan en, eerlijk, ik ga het missen :) 

Nog één nachtje dan :) 

Oké, uiteindelijk heb ik er toch nog voor gekozen om pas de volgende ochtend te ontbijten, in plaats van om 20:30. En dat was te merken vannacht, ik had eigenlijk nog zoveel energie over, dat ik de halve nacht wakker heb gelegen, alleen gek genoeg heb ik van vermoeidheid de hele dag niets gemerkt. Ik voel mij nog steeds ontzettend energiek. Nadeel is wel dat ik ontzettend veel jeuk kreeg aan mijn tenen en hakken, gedurende nacht. Zeker geen helpende factor. Ik durf ook niet te zeggen of dat iets te maken had met het feit dat ik relatief lang niets had gegeten. Anyhow, inmiddels heb ik al wel een zelfgemaakte smoothie naar binnen gewerkt. Trust me, verse fruitjes en verse groenten smaken absoluut fantastisch, wanneer je lang niet hebt gegeten. De smaaksensatie is fenomenaal. Ik heb ook helemaal geen zin om 'nep-eten' te eten. Haha, ik zou echt het liefst 10 rondjes willen rennen op dit moment, zo energiek voel ik mij. :) 

De dagen erna

In de dagen erna werd ik mij bewuster van het feit, dat mijn lichaam 'moe' werd, wanneer ik had gegeten. Daar had ik wel even moeite mee, want de energie die ik de dagen ervoor ervaarde, was nu niet meer zoals het geweest was. Ik besloot de dagen erna om pas later op de dag te beginnen met eten, zodat ik nog enigszins mijn productiviteitslevels omhoog kon houden. Het eten smaakte de dagen erna wel erg goed moet ik zeggen. Het was net alsof mijn smaakpapillen herboren waren. Grote porties gingen er ook absoluut niet in, dat moest echt met mate. Ik was niet meer in staat om mijn bordjes leeg te eten. Ook hunkerde ik ontzettend naar vers eten, daar kwam de meeste smaaksensatie vandaan en mijn lichaam kon dat tevens het beste verwerken. 

Ik heb besloten dit weer vaker toe te gaan passen in mijn leven, aangezien ik er ontzettend veel voordelen uit haal. Als je meer wilt weten over vasten, dan mag je natuurlijk altijd vragen stellen. Er zijn ook heel veel onderzoeken naar gedaan, het internet staat er vol mee en er zijn ook genoeg boeken over te vinden. Tegenwoordig passen ze vasten ook langzaam en zeker toe in de behandeling tegen kanker. Persoonlijk vind ik dit heel interessant allemaal. Waar het eigenlijk op neerkomt is dat je binnen 72 uur in staat bent om je eigen immuunsysteem te vernieuwen en zelf menselijke groeihormonen aan te maken (deze helpen bij het herstellen van organen).

Sidenote: toen ik begon met vasten, had ik een beste ontsteking in mijn amandelen, die was na 72 uur helemaal verdwenen. :)


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.