Wat er vooraf ging... ;)

Het gros van mijn jaren heb ik rondgelopen met slaapproblemen, een handje vol psychosomatische klachten, angststoornissen, 'chronische' depressie, etc.. Ik ging van de ene naar de andere hulpverlener en probeerde verschillende soorten therapie. Alles eindigde in 'we weten niet meer wat we voor je kunnen doen. Je bent uitbehandeld.'. In de zomer van 2017 viel bij mij de druppel die de emmer deed overlopen en dus besloot ik het heft in eigen handen te nemen. 

Ik las normaalgesproken nooit boeken, maar op YouTube kwam ik een interview tegen met Joe Dispenza en ik raakte dusdanig geïnspireerd, dat ik besloot zijn boeken te lezen. Dames en heren, deze man veranderde mijn leven.  In zijn boeken legt hij de fenomenale kracht uit van ons brein, hart en het effect van meditatie op o.a. onze genen. Het besef daalde in, dat ik mijn staat van ellende in stand hield, door o.a. in dezelfde gedachtenpatronen te blijven hangen. Nadat ik mijzelf onder de loep had gelegd, besloot ik dat het tijd was om mijn brein op orde te krijgen. Ik besloot er helemaal voor te gaan, hoe afschuwelijk mediteren mij ook leek.

Tot op heden, ben ik nog altijd even dankbaar dat ik die keuze heb gemaakt. Het begin was geen pretje: mijn brein werd ontzettend uit de comfortzone getrokken en wilde alles doen, behalve stilzitten en stil zijn. Maar, uiteindelijk ben ik uit mijn (toch niet zo) eindeloze depressieve spiraal gestapt. 

Ik leerde hoe ik mijn brein voor mij kon laten werken, in plaats van tegen mij. And it's been the biggest blessing of my life. En natuurlijk, mijn leven kent zo zijn highs and lows, maar van depressie etc. is geen sprake meer.  

De magie van ons brein

Vanaf het moment dat we geboren zijn denken we gedachten, waarmee we onze realiteit creëren. Door bewuster om te gaan met onze gedachten, kunnen we onze realiteit sturen. We hebben gemiddeld zo'n 70.000 gedachten per dag. Hiervan is 95% onbewust, waarvan een goeie 90% wordt geïmporteerd uit de voorgaande dag. Onze geloofsovertuigingen vormen de bril, waarmee we het leven bekijken en betekenis geven. Door bewuster om te gaan met onze gedachten, kunnen we onze realiteit gaan sturen. Kortom, vanaf het moment dat we geboren zijn kunnen we al manifesteren, nu is het de kunst om het bewust te gaan doen. 

 

Mijn grootste gamechangers

1. Het brein kan geen onderscheid maken tussen heden/verleden/toekomst

2. Onze gedachten creëren onze realiteit

3. Ons brein heeft geen ogen. Het wordt slechts aangestuurd door onze gedachten en daarmee de betekenis die we geven aan de dingen die we ervaren.

Which leads us to

Grotendeels ontwikkelen we deze 'automatische gedachten' in onze kindertijd, er zijn bepaalde geloofsovertuigingen ontstaan. We maken iets mee, onze ouders/opvoeders en/of onze omgeving leren ons dingen aan. En op het moment dat we 'zelf' na kunnen denken, zijn we een product geworden van alle (omgevings-)factoren van de afgelopen jaren. Maar ook gedachten waar een sterke emotie aan gebonden zit, hebben de potentie om een krachtige geloofsovertuiging te ontwikkelen. 

We hebben helpende en niet-helpende gedachten ontwikkeld, die ons vooruit helpen of belemmeren in het dagelijks leven.  Zo kan het zijn dat we op basis van één nare ervaring een geloofsovertuiging hebben ontwikkelt, waardoor we besluiten iets niet meer te doen. 

Voorbeeld uit eigen doos:

Door te denken dat ik chronisch depressief was en het vrijwel onmogelijk was om er vanaf te komen, kwam ik er niet vanaf. Technisch gezien hield ik mijn eigen depressie in stand. (big oof) Hoe langer de depressie bleef, hoe meer 'bevestiging' ik kreeg, van mijn depressief zijn, des te meer ik depressiever werd. Mijn depressie werd een staat van zijn, op basis van gebeurtenissen uit het verleden. 

Wanneer we een patroon blijven herhalen, op welk gebied van ons leven dan ook, blijven we een voorspelbare toekomst creëren, op basis van gebeurtenissen uit het verleden. Streven we naar een nieuwe toekomst, dan is het van belang het verleden los te laten, om zo ook weg te blijven uit de voorspelbare toekomst.  

Blogs 

De toekomst creëren

Wil je graag je huidige realiteit veranderen? Het enige wat je daarvoor hoeft te doen is verantwoordelijkheid nemen over je gedachtes en gevoelens.  Alles wat je ervaart is simpelweg een reflectie van je innerlijke wereld. Wanneer we verantwoordelijkheid nemen, laten we het leven niet zomaar 'gebeuren', maar nemen we de touwtjes in handen. Ieder individu is in staat om het gewenste leven te leiden wat hij/zij/x voor ogen heeft. Wanneer we beperkende gedachten veranderen, kunnen we het beste uit onszelf en dus uit ons leven halen. Een emotie zoals angst, staat het vermogen om nieuwe doelen te stellen en deze te verwezenlijken, in de weg. Stel dat we een nieuwe ervaring willen creëren, wat ons een gevoel van vreugde zou geven (540), dan gaan we met een 'angstmentaliteit' (100), op basis van de Wet van Aantrekking, ons doel niet behalen. Het is van belang, om de emotie van blijdschap eerst te ervaren, willen we ons doel behalen. 

Lees meer »

Het effect van alfa-hersengolven

Wat na verloop van tijd voor mij duidelijk werd, in de zoektocht naar heling van mijn depressie, was dat ik onder andere bij mijn onderbewuste brein moest aankloppen. Maar hoe doen we dit precies? En waarom is ons onderbewuste brein van belang?

Lees meer »

De Kracht van je Hart

De kracht van ons hart is 5.000 keer sterker, ten opzichte van ons brein. Daarom mag de aandacht voor ons hart zeker niet voor lief genomen worden, wanneer we onze kwaliteit van leven willen verbeteren. Hieronder zal benoemd worden, hoe de hart-breinconnectie werkt en welke voordelen we hieruit kunnen halen.

Lees meer »